CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Thursday, September 23, 2010

6 Cara Blog Beri Anda Pendapatan




Semasa tahun 90-an, dunia internet lebih ke arah messaging dan juga laman web. Tetapi mengikut peredaran masa,blog menjadi satu medium yang semakin meningkat naik dalam mencapai target yang dihajati oleh individu.

 
Ada yang ingin memberi maklumat kepada orang ramai, meluaskan pengaruh politik, membina jenama,menulis diari,berhubung dan membina jaringan, kembangkan perniagaan dan tidak kurang juga yang menjana wang dengan aktiviti blogging.

 
Kini, pemilikan blog semakin menjadi mudah dengan menggunakan platform blogspotataupun wordpress. Sesiapa sahaja mampu untuk memiliki blog, dari seorang pelajar sehinggalah ke pensyarah, dari pemandu teksi sehinggalah pengarah Jabatan Pengangkutan Jalan raya Malaysia.



Adakah anda tahu, ramai yang menjana pendapatan pasif melalui blog masing-masing. Bloggers dari luar negara menjana tidak kurang dari RM4000 sebulan hanya melalui adsense sahaja.



Err,apa itu adsense? Akan diterangkan pada perenggan seterusnya. Teruskan pembacaan anda...


Bagaimana blog menjadi sumber pendapatan yang lumayan buat pemiliknya? Sudah pasti dari sumber pengiklanan dalam sesebuah blog.


Sumber pengiklanan ada dua, dari pihak ketiga mahupun pemilik blog itu sendiri yang meletakkan iklannya. Pihak luar akan membayar sejumlah nilai tertentu untuk beriklan dalam sesebuah blog.


Sudah tentu kos pengiklanan itu ke kantung pemilik blog.



Pemilik blog pula boleh mendaftarkan diri untuk iklan adsense. Adsense adalah iklan yang disediakan oleh pihak Google untuk diletakkan dalam website masing-masing. Apabila ada klik terhadap iklan itu,maka pemilik blog akan mendapat hasil komisien.


Selain dari Google, antara syarikat pengiklanan pihak ketiga adalah seperti Nuffnang, Adbrite dan Mangga Adds. Mereka ini juga menyediakan iklan untuk pemilik web dan blog.


Antara contoh iklan yang mudah dilihat adalah seperti banner iklan yang terdapat di dalam sesebuah blog. Iklan teks pun boleh dikira sebagai iklan.


Setiap blog, jika diperhatikan mempunyai tema yang tersendiri. Ada blog untuk aktiviti lasak,blog resepi,blog perniagaan,blog hobi,blog komuniti, blog pojok, blog politik, blog gosip artis dan sebagainya. Pendek kata,setiap blog ada profesion masing-masing.


Katakan blog anda terkenal dalam niche tentang pendidikan. Anda boleh membuat review tentang sesuatu produk yang akan dilancarkan.


Sebagai contoh, sebuah buku bertajuk "Teknik Belajar Berkesan" akan dilancarkan oleh sebuah syarikat. Anda boleh mengambil upah untuk mereview buku tersebut di blog anda.


Tulis serba sedikit tentang buku itu untuk tatapan pembaca blog anda. Insyaallah, bayaran untuk sesuatu review tidak mengecewakan. Kalau tolong mempromosi lagi banyak yang akan anda dapat.


Anda boleh mereview apa sahaja produk yang bakal dilancarkan,sama ada perkhidmatan,produk fizikal/digital dan juga khidmat perseorangan.


Asalkan anda rajin mencari peluang untuk mempromosi blog anda pada orang yang sepatutnya.


Setelah terkenal,syarikat pula yang akan meminta khidmat review anda. Yakin dan pasti dengan blog anda.


Perkara ketiga bagaimana kita menjana wang dengan berblogging adalah dengan menyertai affiliates.



Apa itu affiliates? maksud mudahnya, kita menjadi salesman untuk produk orang lain, dan mendapat komisien atas setiap jualan dari link web kita.


Anda menyertai affiliates produk percintaan yang sedang hangat di pasaran, blog anda pula memang ditulis oleh seorang mat romeo.. Wah,sudah pasti jualan dari link anda bertambah!.


Anda hanya perlu menggunakan beberapa teknik mudah untuk mempromosi link anda itu di blog anda.

 
Pasti tidak mengecewakan. Antaranya meletakkan banner produk affiliates anda, review untuk produk tersebut, dan promosi melalui feedburner anda.


Page ranking juga boleh di sewa untuk pemilik blog yang lain mengambil faedah atas link exchange. Katakan sesuatu laman web tersebut memiliki laman web yang tinggi page ranknya, dia boleh mengenakan bayaran untuk meletakkan link blog/web lain pada blognya.



Katakan page rank blog anda adalah 7, dan ada blog lain ingin meletakkan link blognya sebagai exchange link, tetapi blog itu baru 2 bulan dan page rank 0, maka anda boleh mengenakan kadar sewa mengikut suka hati anda lah untuk meletakkan link blog si polan itu.



Err, apa guna page ranking dan exchange link ini? Page ranking yang tinggi menunjukkan yang sesebuah web itu mendapat traffic yang tinggi dan popular di search engine.



Manakala link exchange adalah untuk meningkatkan backlink url blog anda. Semakin banyakbacklink [link blog anda di web orang lain] maka semakin mudah untuk sesebuah blog di search oleh search engine.


Ini bermakna,blog anda akan berada di kedudukan teratas dalam enjin pencari seperti Google,Yahoo,Bing dan Live contohnya.


Anda memang mempunyai idea yang mencurah-curah? Gaya penulisan anda memang umpphhh? Mampu memberi kepuasan kepada para pembaca?


Ya,setiap dari kita mempunyai gaya penulisan yang tersendiri dan itu yang membezakan seseorang bloggers dengan bloggers yang lain. Penulisan anda memang sungguh kreatif dan mempunyai tarikan yang tersendiri.



Maka,dengan penulisan anda,boleh ajar buat novel online,cerita bersiri,mahupun apa sahaja tentang penulisan. Buat satu membership site yang ekslusif untuk ahli premium sahaja dapat membaca penulisan kreatif anda itu.


Nah,anda mendapat income dengan kadar pembayaran untuk membership site blog anda. Mudah tetapi sukar untuk dicapai.


Anda memang seorang yang suka menulis aka menaip? Apa kata menjadi seorang freelance untuk menulis artikel. Satu artikel yang anda karang boleh ajer dijual pada harga yang berpatutan.



Err,bagaimana nak jual? opss... caranya mudah dan flexible. Hubungi pemilik blog yang anda lihat jarang untuk mengupdate blognya. Hubunginya dan beritahu hasrat anda yang mahu menulis artikel untk blog itu.

 
Apa?? Tak diterima!?? Blog di internet ini ada berjuta-juta. Pasti ada rezeki untuk awak. Teruskan usaha. Melalui idea anda juga, anda boleh menjual idea untuk pengguna internet yang lain.


Idea anda itu diformatkan ke dalam bentuk pdf atau dalam bahasa lain menjadi ebook.


Dan melalui ebook,ramai Internet Marketers dalam negara mencapai income 6 angka dalam masa kurang dari 30 hari! Maklumat dan info dalam fikiran anda itu sebenarnya amat-amat bernilai.


Cuma anda yang perlu sedar akan potensinya dan yang paling penting,bertindak!


Kaedah menjana wang melalui blogging untuk point yang terakhir adalah dengan menawarkan khidmat melalui blog anda.


Katakan anda pandai dalam interior design, boleh ajer menyatakan khidmat anda di blog, saya pasti,anda akan mendapat pelanggan dengan mudah.


Selain itu,servis seperti mereka laman web,mengedit script,install software,designer dan sebagainya menjanjikan pulangan yang berbaloi,asalkan anda serius untuk buat duit melalui blog.


Selain itu, anda juga boleh memanipulasikan blog anda untuk memasarkan servis orang lain, anda hanya ambil untung atas angin. Hehe..rahsianya?



Katakan anda tinggal di Jitra, dekat dengan dR Rozmey punya kilang, jualkan produk itu di blog anda tetapi ambil untung atas caj wang pos. Kan untung tu...


Baiklah, itu adalah 6 teknik bagaimana blog mampu memberi pulangan yang lumayan untuk pemiliknya. Sekiranya anda masih beralasan untuk tidak memiliki blog anda sendiri, anda sebenarnya yang rugi. Mengapa saya berkata demikian?


Dengan menyebarkan ilmu melalui blog juga akan meningkatkan saham akhirat kita. Katakan 100 orang mengamalkan teknik dan ilmu yang anda ajar diblog anda,maka amal jariah anda sudah bertambah. 3 amalan yang tidak akan putus pahalanya sehingga ke kubur adalah:


1.Ilmu yang diamalkan oleh pelajar si mati


2.Sedekah jariah oleh si mati


3.Anak soleh yang mendoakan si mati


Jika anda masih beralasan, tidak mengapa,semoga anda selesa dengan kehidupan anda sekarang. Bukankah sharing is caring?? Moga dengan penyampaian artikel saya, anda akan beroleh manfaat darinya.



Jum, 06 Ogo 2010 13:04

Faizsufi
Editor: aeyie®

Sunday, September 19, 2010

18 Tips to Dress for Less


By Stacy Johnson
Feb 23, 2010

The three basic necessities of human life are food, clothing and shelter. In a previous post, I offered 28 ways to save on food. Today I’ll talk about saving some cash on clothes.

I should start by admitting that when it comes to shopping for clothes, I’m no authority; I tend to go years without clothes-shopping at all. Pretty much everything I wear was given to me as a birthday or Christmas gift, and I tend to wear things until they either literally dissolve or become stained and/or torn to the extent that whoever I’m with won’t let me out of the house with them on.

In other words, I’m your typical guy.

Happily, however, I’ve gotten help with this story from a person who holds clothing in much higher regard: my girlfriend, Sara. She finds clothes so interesting (compelling, actually) that she’ll literally wander a mall with no intention of buying anything. Just to look!

That would be entirely incomprehensible to me, but I feel the same way about boats and motorcycles. So I understand the desire, just not the object.

Now that you know where I’m coming from, let’s start to get where we’re going: tips you can use to slash your clothing costs. Check out the following 90-second news story I recently did about saving on clothes. Then meet me on the other side for more.

Now let’s continue by summarizing those five tips with a bit more detail, then add a few more:

1. Single best way to save on clothes: Sell what you’re not wearing at a consignment shop. Before you buy your next article of clothing, go into your closet and remove everything in there that you haven’t touched for a year. Take it to a consignment shop. Take the stuff they don’t want to a thrift store so someone else can benefit. When you get cash for your old clothes, use it to buy some new, pre-worn ones. Hint: When you’re selling or buying used clothing, go to the fancy part of town. You know how rich people are; they’ll pay more for your stuff and give away theirs when they get bored. This is also true with thrift shopping and garage sales.

2. Buy out of season: shorts and bikinis in January, coats and sweaters in July.

3. Don’t ever buy anything without checking a coupon search engine first. Think of it as a instant savings dispenser attached to your computer.

4. If you’re a woman shopping in a department store for something unisex like a t-shirt or sweatshirt, you might find it cheaper in the boy’s or men’s department. Apparently the sexist pigs who price clothing believe women will pay more for comparable clothes than men. Call ‘em on it.

5. Don’t over-wash your clothes. It wears them out faster. Avoid dry-cleaning if possible, and when you do wash your clothes, avoid dryers. That lint in your dryer screen is made of little pieces of your clothes that get rubbed off. Hanging them on a rack or clothesline is better for them and your electric bill.

6. Develop a hangup: How many times have you had to wash otherwise unsoiled clothing just because you threw it in a wad on the floor?

7. Learn to sew: My mother wouldn’t let me leave for college until I’d mastered simple stitchery, like button-sewing. Next time you’re in a fancy hotel, take the sewing kit.

8. Trends are not friends: I realize this is easy advice for a man to give. After all, with the exception of fedoras, we’re basically still dressing like they did in the 40′s. Nonetheless, even I can tell when a silly trend isn’t going to last. Avoid them.

9. Shop outlet malls, but carefully. Did you know that some labels actually make less expensive, lower-quality goods specifically to sell in their outlet stores? Check out this story I did on outlet shopping.

10. Use a budget: This is a tip that works for everything. If you plan what you’re going to spend, you’ll spend what you plan. Going over-budget? See tip one: It’s time to sell some clothes.

11. Use cash: Cash, along with budgets, are the ultimate way to avoid impulse buys. Remember all that stuff in your closet that you never wear? That’s where it came from.

12. Use a list: This applies to everything you shop for and is also effective at preventing impulse buys.

13. Swap with your friends: Have a small party and ask everyone to bring stuff they’re not wearing. What doesn’t get taken can be given to charity. Besides, your friends are going to borrow your clothes and not return them anyway… might as well get something back.

14. Shop online: Check out auction sites or discount clothing websites. That could save you sales tax, but make sure shipping isn’t eating up your savings. And before you check out, do a quick search for a coupon code for both the store and the item you’re buying.

15. Buy outfits, not items: It doesn’t do you any good to buy a shirt that doesn’t go with any of your pants. Plan ahead. Build a wardrobe around a few key things and make sure new additions build on that foundation.

16. Don’t buy clothes to change your mood: Don’t shop for the high, to build your self-esteem or to fight off depression or boredom. The good feeling you get by buying new clothes (and most other things) is temporary, ineffective and expensive. Physical solutions have no effect on emotional problems.

17. Shop alone: If you really need someone’s input, fine. But be aware that friends, especially when combined with our own ego, often result in purchases that we might not otherwise make.

18. Buy the right size: This almost sounds too obvious to mention, but even I’ve done it: “It’s a little too small, but that’s OK because I’m about to lose a few pounds.” Who am I kidding? If I’m really about to change sizes, what the heck am I doing shopping now?

Well, that’s it… My 18 tips to dress for less. While I’ve tried to avoid the obvious, I’m sure there are things in my list you already knew. But hopefully there were a few you didn’t.

Did I leave anything out? I’m trying to build the biggest list of savings ideas on the planet, so if you’ve got something I should add, fire away! And remember, whether you save on food, clothing or anything else, don’t fritter away those savings: use them for something important. Like paying down debt or building your bank balance.

Monday, September 13, 2010

A

di Fesbok aku mengajukan pertanyaan :
 Wajarkah masa silam dibandingkan dengan masa yang bakal mendatang? kenapakah ?




antara rakann-rakan yang memberikan pendapat:

Amirul Amry Jamaluddin:
ntah..

Aimi Amiza:
smpai tatawu nk xplain pe kan..

.Buluh Lemang Raiye:
Wajar, karna dr segi apa yg sy lihat zmn akan datang akn mengakibat zaman keruntuhan akhlak manusia.. Brbanding dgn zaman dahulu yg hanya mmtingkan disiplin, jati diri n kehormatan yg tnggi trhadap antara 1 sama lain.. Wlau bgaimanapn zmn akan datang akan mlalui era kemodennan.. Tp haruslah melihat keburuknnya dahulu dan br menilai untk kebaikan makhluk bumi.. Sentiasa perhatikan keselesaan/habitat alam flora dan fauna agar bumi tidak sakit akibat pebuatn manusia..
(Apala yg ak dok marapek nie, apa2 pon layan je ok ;) ...)

Noramira Ahmad:
amb0i..wt karangan nmpak...ambek ang aimi..

Aimi Amiza:
 ay0t..gila panjang..

Amirul Amry Jamaluddin:
yup but anyway,,msa silam mmpu merubah masa depan sbb kebiasaannya masa silam bleh diaplikasikan sebagai pgajaran.. :-)

Faiz Fitri Noorizan:
tdo la..

Buluh Lemang Raiye:
 Ha3.. Tp memandangkan tahap pencemaran yg ada, jabatan alam sekitar perlu mngunakan kuasa vito yg ada untuk mencegah pencemaran ini terus brleluasa.. Penambahan pula, manusia sekarang bnyk perbezaanya, apa yg kita boleh lihat dan baca, kes... pembuangan bayi/janin di merata tempat.. Dan skrang kes pembunuhan jutawan wanita yg melibatkn seorng drpd pembunuh yg berusia 19 belas thun juga terlibat dlm kes pembunuhan ini.. Sungguh tidak brperikemanusiaan.. Adakah ada yg lebih teruk drpd ini pd masa akan datang?? Ntahla... Lagi iklan tv yg menyentuh sensiviti org islam melalui teknoloji skrang, apa yg harus kita lakukn? Ntahla juga.. Adakah ini yg kita mahu pd zmn akn datang.. Bak kata nabil raja lawak lu pikir lah sendiri.. Wlau bagaimanapun apa yg saya kata ini hanya melalui mind saya yg tngh ting tong pagi2 nie..korang semua lyn je.. :)

Noramira Ahmad:
awk ney nk wt karangan ke..

Buluh Lemang Raiye:
 Bakar lemang ditepi lebuhraya, buat karangan saja-saja, mungkin ada yg brkenan dkt saya, mana tahu saya mungkin jadi karam singh walia.

Noramira Ahmad:
 ad0yai...serab0t aq d'buatnya..

Buluh Lemang Raiye:
Ha3..

Fauzan Ramli:
kte xtw ari esk mcm mne..kte xwjr tok bndngkn..p kte wjr tok ambk iktbr agr ari sok akn jd g bek dr ari ni..slagi kte xtw mse dpn kte cmne slagi tu kte mmpu brusaha..

Aimi Amiza:
 fauzan: tanx

Mohamad Azhar:
 xwajar

Fauzan Ramli:
 thnkz je?wit rye?

Abbas Madani Ahmad Kamal:
 tkwajar sebab kita adalah siapa diri kita sekarang..bukan siapa kita dahulu..klu tidak , sebab itulah ALLAH menyuruh hambanya bertaubat..

Fauzan Ramli:
 urmm..sowi la bro bkn nk pngkh..p xmsthl mse dpn kte akn g truk dr skrng lau kte xpnh jd kn ksh lmpau sbgi pgjrn..ape yg pntng kte kne azam pd dri agr esk jd g bek dr ari ni..p lau skdr brkate tnpa usaha xmsthl esk kn jd g truk dr ari ni...doa+usaha+iktiar+tawkl=isyaallar brjye..

 Abbas Madani Ahmad Kamal:
beetul..tapi klu kita tngk skarang , rmi akan kata.." ustaz tu nk tegoq owang..dia dlu pun tk smayang" bg pihak kita..boleh ingat apa yg kita dh buat salah..tu semua boleh bantu kita balik ke pangkal jalan..btw..saya stuju jugak ngan fauzan..thanks ek..



Fauzan Ramli :
xde pn pn bro..yg pntng dri kte..sy pn xla smprna..smua mnsia pnh wt slam p dr kslpm tu kte cbe blaja tol btlkn lek agr xbrulng lg..


 
  

Saturday, September 11, 2010

Memperingati peristiwa 11 September



‘Dilema’ umat Islam AS sambut Aidilfitri, peringati peristiwa 11 September


September 07, 2010NEW YORK, 7 Sept — Masyarakat Islam di Amerika Syarikat mengambil langkah mempertigkatkan kawalan keselamatan masjid dengan turut mengharapkan bantuan pemimpin agama-agama lain selain menyiarkan iklan ikrar setia menjelang hari ulang tahun mempertingati peristiwa 11 September.

Malah berbanding tahun-tahun sebelum ini, umat Islam pula akan menyambut kedatangan Aidilfitri pada hari yang sama ataupun selang sehari.

Kedua-dua detik penting itu disambut hujung minggu ini.

Jika 1 Syawal jatuh pada Jumaat ini, bermakna sambutan ulang tahun peringatan peristiwa 11 September akan diadakan pada keesokan hari. Sebaliknya, jika tidak, kemungkinan 1 Syawal dan ulang tahun hari peringatan itu akan jatuh pada hari yang sama.
Umat Islam di Malaysia dijangka akan menyambut 1 Syawal Jumaat ini. Begitu juga kebanyakan negara Islam yang lain.

Masyarakat Islam di Amerika Syarikat bimbang ulang tahun peringatan kesembilan itu akan mencetuskan suasana tidak senang kepada mereka.
Mengambil kira perkembangan semasa, matlamat utama komuniti Islam bukan sahaja melindungi umat Islam tetapi juga menghalang mereka daripada sebarang tindakan jika berhadapan dengan provokasi pihak tertentu.

Satu protes dijangka diadakan di sini Sabtu ini berhubung idea membina pusat kebudayaan Islam dan masjid di mana ia dipercayai akan disertai oleh Geert Wilders, anggota perundangan Belanda yang dilaporkan anti-Islam.



Pada hari yang sama di Gainesville, Dove World Outreach Center merancang untuk membakar al-Quran.


“Kita boleh menjangkakan mereka yang kurang waras sahaja akan berbuat demikian, tetapi kami tidak mahu mencetuskan histeria di kalangan umat Islam,” kata Victor Begg dari Majlis Pertubuhan Islam Michigan.

“Rakyat Amerika, pada umumnya, menyokong pluralisme. Maklumat tidak tepat menyebabkan kekeliruan macam ini,” kata beliau.


Hari ini, Persatuan Islam Amerika Utara dijadual mengadakan mesyuarat dengan pemimpin agama Kristian, Islam dan Yahudi di Washington untuk menangani gelombang kebimbangan dan sikap tidak bertolak ansur ekoran pelan membina pusat kebudayaan Islam dan masjid berhampiran dengan Pusat Dagangan Dunia (WTC) yang musnah dalam peristiwa serangan pengganas 11 September 2001.


Pusat-pusat Islam di kebanyakan bandar raya meningkatkan pemantauan dan menjalin kerjasama rapat dengan pihak berkuasa keselamatan.
Malah ada juga tanggapan bahawa sambutan Aidilfitri kali ini juga akan dianggap sebagai satu bentuk tindakan “meraikan” perbuatan kumpulan pengganas yang disaksikan di bumi Amerika Syarika sembilan tahun lalu.


“Kami memberitahu setiap orang agar peka dengan situasi dan melaporkan apa-apa tindakan yang diragui kepada pihak polis dan memanggil kami,” kata Ramzy Kilic dari Majlis Hubungan Islam Amerika cawangan Tampa.


Sambutan ulang tahun memperingati peristiwa 11 September 2001 sentiasa menjadi satu cabaran buat masyarakat Islam di Amerika Syarikat, yang diperhatikan dengan rapat sejak itu.


Berbanding tahun-tahun lalu, sambutan memperingati perisitwa dilihat agar ‘tegang’ kerana masyarakat Islam memenangi tuntutan untuk membina pusat kebudayaan Islam beserta sebuah masjid.


Pusat-pusat Islam sejauh Tennessee dan California juga berhadapan dengan protes dan serangan balas ganas ekoran pelan itu.
Di New York barat, polis memberitahu bahawa sekumpulan remaja mengeluarkan kata-kata kesat, mengaktifkan sistem penggera kereta dan melepaskan tembakan di pekarangan masjid Lake Ontario.

Pada 23 Ogos lalu, kumpulan yang menyokong dan menentang rancangan untuk membina pusat kebudayaan Islam bersama masjid di Manhattan, berhampiran WTC yang menjadi sasaran pengganas sembilan tahun lalu, mengadakan perhimpunan bagi mempertahankan pendirian masing-masing dengan kawalan ketat polis, semalam.
Ucapan-ucapan yang beremosi, dengan sokongan politik, memberi tumpuan ke atas rancangan mahu membina premis itu yang hanya dua blok jauh dari WTC, yang diserang anggota rangkaian Al-Qaeda dan mengorbankan kira-kira 3,000 orang pada 11 September 2001.
Parti Republikan menentang projek itu dengan menyerang Presiden Barack Obama, dari Demokrat, menjelang pilihan raya separuh penggal, di mana parti itu bekerja keras untuk mengekalkan penguasaan di Kongres.
Mereka yang menentang pembinaan pusat itu, yang termasuk dewan solat, mendakwa lokasi premis itu tidak sensitif kepada persekitaran dan bimbang akan memberi teduhan kepada pelampau agama.

Dalam pada itu, mereka yang menyokong projek itu berkata pihaknya mempunyai kebebasan beragama dan perlu mempromosikan toleransi dan persefahaman.

Obama dan Datuk Bandar New York Michael Bloomberg sebelum ini mengatakan bahawa mereka menyokong hak bagi masyarakat Islam membina pusat itu manakala Republikan termasuk bekas calon jawatan Naib Presiden Sarah Palin menentangnya.

Suruhanjaya Pemuliharaan Lokasi Ternama New York sebulat suara menolak bantahan mempertikaikan status bangunan di Lower Manhattan, sekali gus membuka laluan kepada pelan pembinaan masjid dan pusat kebudayaan tersebut, 3 Ogos lalu.
Keputusan itu membenarkan bangunan sedia ada diroboh dan dibina pusat Islam 13 tingkat menerusi pembiayaan sekitar RM300 juta (AS$100 juta).

Suruhanjaya itu mendapati bahawa bangunan sedia ada, yang berusia 152 tahun berkenaan, dua blok dari tapak WTC yang ranap, bukan premis yang istimewa untuk memenuhi kriteria dijadikan bangunan ternama.
Projek itu mencetuskan protes hangat daripada pengkritik yang mengatakan kehadirannya berhampiran dengan WTC akan menyinggung upacara memperingati kematian 3,000 orang sembilan tahun lalu dalam serangan pengganas di bumi Amerika Syarikat. —Agensi
-http://www.themalaysianinsider.com/

Gereja Florida batalkan rancangan bakar al-Quran

Gainesville, Florida (AS) 10 Sept - Gereja kecil di Florida yang mencetuskan kontroversi Jumaat lalu mengatakan mereka telah membatalkan rancangan untuk membakar al-Quran ekoran gesaan Presiden Barack Obama agar diwujudkan toleransi agama.

"Saya ingin menjelaskan dan memastikan seratus peratus bahawa tidak akan ada pembakaran-Quran esok (Sabtu) pukul 6:00 malam seperti dirancang," kata pemimpin KA Quaker Paulus kepada satu sidang akhbar.

Paulus telah berunding dengan paderi Terry Jones Florida tentang rancangannya yang tidak menentu untuk membakar atau tidak al-Quran sebagai memperingati ulang tahun serangan pengganas 11 September.

Rancangan itu telah mencetuskan kemarahan global yang dibimbangi akan menyebabkan pula gelombang serangan kekerasan ke atas negara-negara Barat dan tentera-tentera yang bertugas di Iraq dan Afghanistan.
Hal ini juga muncul di tengah perdebatan hangat di Amerika Syarikat atas rancangan untuk membina sebuah pusat kebudayaan Islam berhampiran lokasi World Trade Center yang musnah dalam serangan 2001.

Wednesday, September 8, 2010

Penunggang motosikal penyumbang tertinggi kematian

KUALA LUMPUR 8 Sept. – Penunggang dan pembonceng motosikal menjadi penyumbang tertinggi angka kematian pada hari kelima Ops Sikap Ke-22 semalam, iaitu seramai 16 orang.

Menurut kenyataan yang dikeluarkan Ibu Pejabat Polis Bukit Aman hari ini, bilangan keseluruhan kematian sepanjang tempoh itu, adalah seramai 19 orang.

Tiga lagi kematian dicatatkan oleh penumpang kereta iaitu seramai dua orang, manakala bakinya adalah pejalan kaki.

Jumlah tersebut juga menjadikan angka kematian dalam Ops Sikap yang dilancarkan sejak Jumaat lalu meningkat kepada 77 orang. - Utusan


p/s: JANGAN BEGINI JADINYA

JPJ mahu laksana sistem elektronik pantau kesalahan

SETIU 8 Sept. - Jabatan Pengangkutan Jalan (JPJ) akan melaksanakan sistem penguatkuasaan elektronik untuk mengesan pesalah lalu lintas, kata Ketua Pengarah JPJ, Datuk Solah Mat Hassan.
Beliau berkata, penggunaan kedah tersebut dilihat lebih bersistematik dan berkesan ekoran semakin meningkat jumlah kenderaan di atas jalan raya di negara ini.

Menerusi sistem ini, sebuah Pusat Panggilan akan diwujudkan yang boleh dihubungi secara terus oleh orang ramai, katanya kepada pemberita semasa turut serta pada sekatan jalan raya di Stesen Penguatkuasa JPJ Air Sejuk di sini hari ini.


“Misalnya pengguna jalan raya boleh menghubungi JPJ di pusat panggilan ini sekiranya mereka mendapati pengguna jalan raya yang lain melakukan kesalahan trafik,” katanya. - Bernama

Umat Islam sambut Aidilfitri Jumaat

KUALA LUMPUR, 8 Sept — Umat Islam di negara ini akan menyambut Hari Raya Aidilfitri pada Jumaat, demikian diumumkan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, Engku Tan Sri Ibrahim Engku Ngah malam ini.

Pengumuman itu disiarkan menerusi Radio Televisyen Malaysia (RTM).
“Bagi menyempurnakan titah perintah Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong, setelah diperkenan oleh Duli-Duli Yang Maha Mulia Raja-Raja, dengan ini saya mengisytiharkan tarikh Hari Raya Puasa bagi negeri-negeri seluruh Malaysia telah ditetapkan pada hari Jumaat, 10 Sept 2010,” katanya.
Tarikh Hari Raya Aidilfitri ditetapkan oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja berdasarkan rukyah dan hisab menerusi 30 tempat pencerapan di seluruh negara. — Bernama

Kontraktor kecil asing ancam rezeki kontraktor kecil Malaysia

08/09/2010 5:29pm
KUALA LUMPUR 8 Sept. - Ramai pekerja pembinaan asing kini melakukan kerja-kerja pembinaan dan pengubahsuaian kecil yang mengancam sumber pendapatan kontraktor tempatan yang sah kerana mereka mengenakan harga yang rendah, kata Persatuan Pemborong Binaan Malaysia (MBAM).

Para pekerja asing itu kebiasaannya diambil melalui syarikat kecil yang sukar dilakukan pemantauan, kata persatuan itu dalam satu kenyataan hari ini.

“Banyak masalah muncul apabila banyak aduan diterima mengenai kerja-kerja yang tidak sempurna, yang sekali gus memburukkan imej kontraktor kecil dan pakar pengubahsuaian yang sah,” katanya.
Terdapat juga kebimbangan bahawa para pekerja berkenaan, yang kebanyakannya terdiri daripada rakyat Indonesia, boleh menggantikan kontraktor kecil tempatan kerana mereka memberikan saingan serius kepada kontraktor Malaysia yang terlibat dalam perniagaan itu. - Bernama

Saturday, September 4, 2010

4 golongan lelaki yang ditarik wanita ke neraka

Seseorang wanita itu apabila di yaumal alkhirat akan menarik empat golongan lelaki bersamanya ke dalam neraka.
Artikel ini bukan untuk memperkecilkan wanita tetapi sebaliknya iaitu supaya kaum lelaki memainkan peranannya dengan hak & saksama serta berwaspada akan tanggung-jawab yang dipikul!

1. Ayahnya
Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji & sebagainya. Dia memperbiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat.....tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya.

2. Suaminya
Apabila sang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. Bergaul bebas di pejabat,memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yg bukan mahram apabila suami mendiam diri walaupun dia seorang alim seperti solat tidak bertangguh, puasa tidak tinggal maka dia akan turut ditarik oleh isterinya.

3. Abang-abangnya
Apabila ayahnya sudah tiada,tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya.....jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM ...tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak.

4. Anak Lelakinya
Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yg haram dari Islam,bila ibu membuat kemungkaran pengumpat,mengata & sebagainya maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan di akhirat kelak. Nantikan tarikan ibunya ke neraka.

Maka kita lihat betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat ,maka kaum lelaki yang bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka.

Firman ALLAH SWT:-
"HAI ANAK ADAM PERIHARALAH DIRI KAMU SERTA AHLIMU DARI API NERAKA DI MANA BAHAN PEMBAKARNYA IALAH MANUSIA,JIN DAN BATU-BATU..."
Harga seseorang muslim adalah sangat berharga. ALLAH SWT nilaikan seseorang muslim dengan SYURGA,semua kaum muslim dijamin masuk syurga (sesiapa yg mengucap kalimah tauhid) dengan itu janganlah kita membuang atau tidak mengendah janji dan peluang yg ALLAH SWT berikan pada kita.


mmg betul...kaum lelaki ni spttnya membimbing...tugas khalifah dimuka bumi ni besar...peringat juga pd kita supaya ingat2kan depa ni :D:D

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
There was an error in this gadget

Labels